Preskoči na glavni sadržaj

Nakon ovoga, sigurno ćete nabaviti sveti bosiljak!

sveti bosiljak
Sveti bosiljak ili Tulsi (lat. Ocimum sanctum) mnogi drže najsvetijom biljkom svijeta, biljkom koja ima iscjeljujući, pročišćavajući i vrlo pozitivan fizički, suptilni i duhovni efekt na osobe i okruženje, koji postiže u kratkom vremenu.

Sveti bosiljak opravdano smatraju kraljem ljekovitog bilja.

To je najpoznatija ljekovita biljka Indije, cijenjena tisućama godina, ne samo zbog iznimnih ljekovitih vrijednosti već i zbog svog učinka na um, tijelo i duh.

Ayurvedski tekstovi opisuju sveti bosiljak kao stup holističke biljne medicine, nazivajući ga „eliksirom života“, a u mnogim hinduističkim religijskim tradicijama koristi se u znak štovanja boga Krishne.

Sveti bosiljak se koristi prilikom tretmana mnogih bolesti kao što su, kao što su prehlada, groznica, grlobolja, kašalj, bronhitis, astma, bubrežni kamenci i srčani problema. Biljka je izvrstan tonik za živce, a poznato je i da povećava moć memorije te mentalne sposobnosti. Također je poznato oslobađa od stresa.

Štiti od svega negativnog i privlači božansko

U indijskoj kulturi ona ima svoje posebno mjesto zbog svoje suptilne moći zaštite i pročišćavanja te mnogi indijci (posebno jogiji i duhovnjaci) oko vrata nose ogrlicu načinjenu od perlica napravljenih od njenog stabla. Kažu da ta ogrlica štiti od svih negativnih utjecaja dok u isto vrijeme poboljšava sve pozitivne energije i duhovni napredak.

Njegovanje Tulsi biljke u kući ili vrtu će imati efekt duhovnog iscjeljivanja na vas i okruženje što će zauzvrat donijeti dobrobit svim stanarima.

Drži se da sveti bosiljak tjera sva negativna biće i loše energije, a privlači fino, duhovno i božansko, nadahnjuje i umiruje tijelo, um i dušu.

Mnogi jogiji smatraju da samom redovnom njegom ove biljke, njenim zalijevanjem i kruženjem oko nje u smjeru kazaljke na satu, osoba se pročišćava od loše karme i grijeha. U Indiji se uvijek mogu vidjeti prizori jogija i duhovno naprednih osoba koji koncentrirano meditiraju ili čitaju u blizini Tulsi, čak joj se klanjaju i mole zbog njene povezanosti sa Božanskim Vishnuom ili Krishnom.

Kraljica zdravlja

Tulsi se od običnog bosiljka razlikuje izgledom i okusom. Može biti crvene ili zelene boje, te je puno intenzivnije arome.

Listovi Svetog bosiljka nazivaju se i nervnim tonikom, a dokazano smanjuje razinu stresa i izoštrava pamćenje. Čaj od listova uklanja sluz iz bronhija, jača stjenke želuca i izaziva obilno znojenje što dovodi do izlučivanja štetnih stvari iz organizma.

Temperatura i prehlada

Kod groznica i visoke temperature ispija se čaj od listova bosiljka, a vjerovali ili ne, štiti od oboljenja kao što su malarija i denga groznica. Uvarak od lišća kuhanim u vodi, mlijeku i s kardamom prahom snižava temperaturu ili u obliku tekućeg ekstrakta koji se kapa u vodu, sok ili čaj.Dišni poremećaj i kašalj

Koristan je u liječenju poremećaja dišnog sustava. Tulsi je važan sastojak mnogih ayurvedskih sirupa za kašalj što pomaže se mobiliziraju sluz kod bronhitisa i astme. Uvarak od listova, meda i đumbira te uvarak od lišća, klinčića i kuhinjske soli učinkovit je lijek dok i samo žvakanje lišća ublažava prehladu i gripu.Bubrežni kamenac

U slučaju bubrežnog kamenca, sok od lišća bosiljka i meda, ako se uzima redovito za šest mjeseci prirodnim putem će ih protjerati preko urinarnog trakta.

Srce

Blagotvoran učinak na srce umanjuje srčana oštećenja i slabost te smanjuje razinu kolesterola u krvi.

Infekcije usta, ubodi insekata, kožni poremećaji, glavobolja, noćno sljepilo

Sok od listova i svježeg korijena liječi upalne procese u ustima, smiruje upale od uboda insekata kao i kod raznih poremećaja kože. Osušen, smrvljen i pomiješan s uljem korisit se kao kao pasta za zube. Pomiješan s pastom od sandalovine koristi se protiv glavobolje, a crni sok od bosiljka koji se kapa u oči, liječi noćno sljepilo.

Pročišćava vodu od flourida!

Objavljeno je također otkriće koje će omogućiti uklanjanje fluorida iz vodenih zaliha i najsiromašnijih zemalja. Istraživači sa Sveučilišta Rajasthan u Indiji otkrili su biljku tulsi, poznatu i kao sveti bosiljak, koja može biti korištena za značajno smanjivanje razine fluorida u vodi. Trenutno su sve metode za uklanjanje viška fluorida iz pitke vode ili preskupe ili neprikladne za okolinu kojoj su najpotrebnije.

Novo otkrivena metoda je sigurna, jeftina i već je dostupna. To je čini idealnom alternativom društvima koja si ne mogu priuštiti napredne tehnike sa Zapada.Eksperiment je urađen u selu Yellareddyguda u Narketpally Mandal. Istraživači su namočili 75 mg tulsija u 100 ml vode koja je sadržavala 7.4 ppm fluorida.

Nakon samo osam sati namakanja, otkriveno je da su razine fluorida pale na samo 1.1 ppm.

Trenutno Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje doze fluorida u pitkoj vodi od 0.5 – 1 ppm.

Opasnosti vode sa previše fluorida opće su poznate. Neke poznate nuspojave pijenja vode s previše fluorida su dentalna fluoroza, smanjeni IQ u djece i oštećenje živčanog sustava.

Ova nova mogućnost tretiranja vode mogla bi omogućiti najsiromašnijim dijelovima svijeta priliku za uklanjanje velikih količina fluorida iz njihovih zaliha pitke vode.


   

   
Dakako, potrebno je još istraživanja za identificiranje i ocjenjivanje učinkovitosti korištenja lišća tulsija za uklanjanje fluorida iz vode.

S obzirom na visoku cijenu drugih pouzdanijih tehnika za tretiranje vode, ako se tulsi pokaže dokazano učinkovit, onda ćemo svjedočiti revoluciji u tretiranju vode, dajući opcije područjima koja trenutno nemaju nikakve mogućnosti.

Upozorenje: Prije nabavke biljke, dobro se informirajte o njezi jer je jako osjetljiva, a i hindusi tvrde da je jako loš znak ako vam uvene…


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRIRODNI LIJEKOVI PROTIV BRONHITISA

Bronhitis može biti akutni ili hronični . Akutni bronhitis obično uzrokovan infekcijom respiratornog trakta ili zbog hladnoće . Hronični bronhitis je uzrokovan stalnim iritacijama bronhijalni tubula uglavnom zbog pušenja . Za akutni bronhitis stanje se poboljšava u roku od nekoliko dana , ali kašalj se može nastaviti nedeljama . Hronični bronhitis međutim zahtijeva medicinsku pomoć . Postoje mnogi prirodni  lijekovi za liječenje bronhitisa i za ublažavanje simptoma .

Bamija odlično liječi sve oblike želučanih oboljenja, osobito Helicobacter pylori

Što je ovo? Hm, izgleda kao paprika, a nije paprika. Što se s tim radi? Peče, kuha, dinsta? Jesu li bolje veće ili manje? Zelene, bijele ili crvene? Kakve su ove malo šire? Za punjenje? Ma kakvo punjenje u tu malu rupicu…
Ovo su neka od uobičajenih pitanja neupućenog kupca koji  na tržnicama ima priliku upoznati s bamijom. Bamija (Hibiscus esculentus L.) ili okra je povrtna kultura poznata već pet tisuća godina. Otkako je iz svoje domovine Afrike donesena na europsko tlo najviše se udomaćila u bliskoistočnim zemljama. Kako su bamiju i turski osvajači tretirali kao ukusnu hranu i koristan lijek (osobito afrodizijak), u svojim ratnim pohodima raširili su je i po Balkanskom poluotoku.
Tradicija uzgoja i konzumiranja bamije najbolje se primila u susjednoj BiH, pa stoga i nije čudo što je jedini ozbiljni proizvođač bamije i njenih nusprodukata na našem tržištu upravo Bosanac. Zove se Pero Perija.
- Ja sam vam rođen i odrastao u Brčkom, a u mojoj avliji (ulici) lijevo od moje kuće živjeli …

ISHRANA: LISTA NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA ZDRAVU GUŠTERAČU

Ishrana koja obiluje povrćem može spriječiti akutni pankreatitis, objavili su švedski naučnici. Tokom 11 – godišnjeg istraživanja prikupljeni su podaci za oko 80000 ispitanika odrasle dobi. Sudionici studije su unosili prosječno 2 porcije voća i 2,5 porcije povrća dnevno. Pokazalo se kako konzumacija povrća nije bila povezana s izgledima za pojavu akutnog pankreatitisa, dok je povećana konzumacija povrća (više od 4 obroka dnevno) dovodila do 44%-tnog smanjenja izgleda za akutni pankreatitis.

Gušterača igra važnu ulogu u probavi. Hrana koja napušta želudac i odlazi u tanko crijevo miješa se s probavnim enzimima gušterače, koji neutraliziraju želučanu kiselinu i sprečavaju oštećenje crijeva. No, to je tek početak priče o važnosti gušterače. Čuvajte je. Enzimi koje proizvodi gušterača razgrađuju hranu tako da ih tijelo može apsorbirati. Gušterača proizvodi i inzulin koji snižava mivo šećera u krvi te omogućuje pohranjivanje energije. Prava hrana njeguje i liječi gušteraču, te sprečava b…